Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i jajkiem w sosie pomidorowym

zapiekanka z ziemniakami, kielbasa i jajkiem widok z góry

Przed Wami danie uniwersalne. Doskonale sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja ale może również stać się pysznym obiadem. Taka właśnie jest zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i jajkiem w sosie pomidorowym. Obiecuję, że ją polubicie 🙂

 

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • 250g kiełbasy
  • 4 jajka
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

zapiekanka z ziemniakami, kielbasa i jajkiem skladniki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowane al dente kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, aż lekko się zarumienią i zdejmujemy z patelni. Wlewamy na nią oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli, dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po podsmażeniu kiełbasy wlewamy sos pomidorowy, chwilę dusimy, a następnie dodajemy ziemniaki i wszystko razem mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wbijamy jajka, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do rozgrzanego do ok. 190 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu aż białko się zetnie a żółtko stanie się półpłynne. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy całość szczypiorkiem. Smacznego 🙂

zapiekanka z ziemniakami, kielbasa i jajkiem przygotowanie

 

Ciekawostka

Ziemniaki:

  • zawierają stosunkowo niewiele kalorii (75kcal w 100g gotowanych kartofli)
  • są bogate w witaminę C oraz beta karoten
  • sprzyjają procesom trawienia dzięki dużej zawartości błonnika

zapiekanka z ziemniakami, kielbasa i jajkiem zdjecie glowne

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz