Przed Wami danie uniwersalne. Doskonale sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja ale może również stać się pysznym obiadem. Taka właśnie jest zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i jajkiem w sosie pomidorowym. Obiecuję, że ją polubicie 🙂
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 250g kiełbasy
- 4 jajka
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- szczypiorek
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane al dente kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, aż lekko się zarumienią i zdejmujemy z patelni. Wlewamy na nią oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli, dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po podsmażeniu kiełbasy wlewamy sos pomidorowy, chwilę dusimy, a następnie dodajemy ziemniaki i wszystko razem mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wbijamy jajka, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do rozgrzanego do ok. 190 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu aż białko się zetnie a żółtko stanie się półpłynne. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy całość szczypiorkiem. Smacznego 🙂
Ciekawostka
Ziemniaki:
- zawierają stosunkowo niewiele kalorii (75kcal w 100g gotowanych kartofli)
- są bogate w witaminę C oraz beta karoten
- sprzyjają procesom trawienia dzięki dużej zawartości błonnika
Brak komentarzy