Ciasto czekoladowe z gruszką

Pyszne, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto z nutą cynamonu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki powideł (ja używam śliwkowych)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 gruszka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (grzanie góra – dół).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mąkę, sodę, cukier, kakao, sól i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy.
  4. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajko, powidła, mleko i olej.
  5. Zawartość obu misek łączymy ze sobą za pomocą miksera.
  6. Do gotowego ciasta dodajmy drobno połamaną czekoladę oraz pokrojoną w kostkę gruszkę i mieszamy łyżką.
  7. Ciasto przelewamy do keksówki i wkładamy do piekarnika na 1h i 10min (nie przejmujcie się gdy ciasto pęknie na górze, tak musi być).
  8. Ciasto po wyjściu z piekarnika studzimy na kratce.

Smacznego!

Ciasto-czekoladowe
Ciasto-czekoladowe

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz