Pyszne, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto z nutą cynamonu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki powideł (ja używam śliwkowych)
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 gruszka
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (grzanie góra – dół).
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąkę, sodę, cukier, kakao, sól i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą jajko, powidła, mleko i olej.
- Zawartość obu misek łączymy ze sobą za pomocą miksera.
- Do gotowego ciasta dodajmy drobno połamaną czekoladę oraz pokrojoną w kostkę gruszkę i mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do keksówki i wkładamy do piekarnika na 1h i 10min (nie przejmujcie się gdy ciasto pęknie na górze, tak musi być).
- Ciasto po wyjściu z piekarnika studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy