Dla wszystkich łakomczuchów i miłośników czekolady – pyszny mus czekoladowy z dodatkami.
Składniki:
- 2 gorzkie czekolady (200g)
- 500 ml śmietanki 30%
- 50g masła
- duża puszka brzoskwiń w syropie
- szklanka orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Zanim rozpuścimy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, robimy wiórki czekoladowe przy użyciu ostrego noża. W miseczce ucieramy żółtka z łyżeczką cukru i dodajemy do przestudzonej czekolady. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, część odkładamy do miski a do reszty pomału dodajemy czekoladę bardzo delikatnie mieszając. Warstwy układamy w kieliszkach lub szklankach. Deser wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Pycha 🙂
Ciekawostka:
- Dzienna dawka czekolady dla dorosłego człowieka powinna wynosić nie więcej niż 50g.
- Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt, koty, psy, papugi czy konie nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy.
4 komentarze
Przepyszny deser. Nie miałam w domu brzoskwiń więc dodałam banany ale sam mus czekoladowy – cudo! Pozdrawiam, Natalia.
Banany to super pomysł! Muszę spróbować następnym razem 🙂
Czy te składniki są na dwie porcie tego deseru
Czy te składniki są na dwie porcie tego deseru