Przed Wami moja ulubiona wersja tiramisu (bez alkoholu, ale oczywiście jak lubicie możecie go dodać wedle uznania).
Składniki (3 duże szklanki):
- 500g sera mascarpone
- ok. 120g podłużnych biszkoptów
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 płaska łyżka kakao plus łyżeczka do posypania
- 70ml espresso
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy łyżkę kakao. Podgrzewamy delikatnie i mieszamy.
- Do gotowego kakao wlewamy espresso i odstawiamy do przestygnięcia.
- Żółtka jaj miksujemy razem z cukrem na puszystą, kremową masę. Następnie dodajemy do żółtek, po łyżce, mascarpone cały czas miksując.
- Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i maczamy w mieszance kawy i kakao a następnie układamy na dnie szklanek.
- Na namoczone biszkopty dodajemy masę i rozprowadzamy łyżka, delikatnie przyciskając.
- Czynność powtarzamy jeszcze raz.
- Gotowe tiramisu wkładamy do lodówki i tuż przed podaniem posypujemy obficie kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy