Tiramisu w szklankach

Przed Wami moja ulubiona wersja tiramisu (bez alkoholu, ale oczywiście jak lubicie możecie go dodać wedle uznania).

Składniki (3 duże szklanki):

  • 500g sera mascarpone
  • ok. 120g podłużnych biszkoptów
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka kakao plus łyżeczka do posypania
  • 70ml espresso

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy łyżkę kakao. Podgrzewamy delikatnie i mieszamy.
  2. Do gotowego kakao wlewamy espresso i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Żółtka jaj miksujemy razem z cukrem na puszystą, kremową masę. Następnie dodajemy do żółtek, po łyżce, mascarpone cały czas miksując.
  4. Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i maczamy w mieszance kawy i kakao a następnie układamy na dnie szklanek.
  5. Na namoczone biszkopty dodajemy masę i rozprowadzamy łyżka, delikatnie przyciskając.
  6. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
  7. Gotowe tiramisu wkładamy do lodówki i tuż przed podaniem posypujemy obficie kakao.

Smacznego!

Tiramisu
Tiramisu

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz