To było moje pierwsze podejście do sosu na bazie masła orzechowego i na pewno nie ostatnie. Pyszne chrupiące warzywa, lekko kwaśny orzechowy sos. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki (porcja dla 3 osób)
- 250g makaronu chow mein
- 1 duża marchewka
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- kawałek brokuła
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 limonki
- sezam
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Marchewkę i paprykę kroimy w paseczki a brokuła na małe kawałki.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, następnie wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir.
- Po chwili do czosnku i imbiru dorzucamy warzywa i smażymy na średnim ogniu (możemy dolać też odrobinę wody).
- W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron i mieszamy ze sobą składniki na sos.
- Gdy warzywa się przesmażą, dodajemy do nich ugotowany makaron oraz sos. Całość mieszamy i chwilkę smażymy.
- Gotowy makaron wykładamy na talerze, posypujemy papryczką chilli oraz sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!
Brak komentarzy