Sałatka z kaszą bulgur jest jedną z moich ulubionych. Za każdym razem trochę inaczej ją przygotowuję w zależności od tego, co akurat znajduje się w lodówce. Zawsze wychodzi pyszna i znika z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 200g kaszy bulgur
- 1 duży zielony ogórek
- kilka suszonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- ok. 100g parmezanu lub grana padano
- garść orzechów włoskich
- pół pęczka szczypiorku
- oliwa (ja dodaje smakową, z chilli)
- sok z cytryny
- przyprawa zioła włoskie (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy ugotowaną w lekko osolonej wodzie kaszę i czekamy aż wystygnie.
- Ogórka i pomidory kroimy w kostkę, a cebulę w półplasterki.
- Do kaszy wrzucamy warzywa oraz wsypujemy wcześniej podprażone i posiekane drobno orzechy włoskie.
- Na koniec dorzucamy szczypiorek i płatki sera (do zrobienia płatków najlepiej użyć obieraczki do warzyw).
- Gotowa sałatkę doprawiamy pieprzem, oliwa, ziołami i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na min 30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy