Jeśli brakuje Wam pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie lub przekąskę to pudding jaglano-bananowy jest strzałem w dziesiątkę. Można przygotować go z ulubionymi owocami i bakaliami. Pyszne i pożywne, a przy tym łatwe w transporcie (np. do pracy) 😉
Składniki (2 porcje):
- kasza jaglana (ok. 100g)
- 2 banany
- 0,5 granata
- orzechy (ok. 50g)
- 0,5 jabłka
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Do pojemnika wrzucamy ugotowaną kaszę i banany. Wlewamy syrop daktylowy, wodę i sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Nakładamy do miseczek, wrzucamy orzechy i owoce wedle uznania – ja proponuję granata i jabłko ale wybór należy do Was 🙂
Ciekawostka
Granat:
- jest jedynym owocem zawierającym sprzężone kwasy tłuszczowe, które działają jak przeciwutleniacze
- jest bogaty w witaminy B1, B2, C oraz w potas i magnez
- sok z granatu przeciwdziała impotencji
Brak komentarzy