Czy Wam też znudziły się zwykłe kanapki? Jeśli tak, to proponuję sprawdzić prezentowane przeze mnie sandwiche z indykiem. Nie wymagają dużo pracy, a są po prostu pyszne.
Składniki:
- 200g piersi z indyka
- 4 kromki chleba
- 1 awokado
- 1 łyżeczka cukru
- 1 limonka
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ocet winny
- woda
- sól i pieprz
Marynata do indyka:
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- skórka z 1 limonki
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Składniki na marynatę łączymy ze sobą, smarujemy nią indyka i odstawiamy na ok. 20 minut.
Cebulę kroimy w krążki, wrzucamy do miseczki i zalewamy mieszanką octu winnego z wodą (w proporcjach 70/30). Cebula winna się marynować ok. 20-30 min.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, sól, pieprz i sok z połowy limonki. Mieszając rozgniatamy części awokado przy użyciu widelca.
Do jogurtu dodajemy sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu i łyżkę soku z limonki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki indyka i po lekkim podsmażeniu rwiemy je na mniejsze części i dalej smażymy.
Zgrillowaną kromkę chleba smarujemy sosem jogurtowym, na którym układamy cebulę, indyka oraz pastę z awokado. Zamykamy sandwicha drugą kromką i przystępujemy do pałaszowania 🙂
Ciekawostka
Cebula czerwona:
- zmniejsza poziom złego cholesterolu
- działa odkwaszająco i przeciwzapalnie
- ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga w walce z przeziębieniami
4 komentarze
Kasia to jest zajebiste!
Dziękuję 🙂
A czy może być chleb tostowy?
Myślę, że może być. Choć wydaje mi się, że ze zwykłym chlebem będzie smaczniej. Daj koniecznie znać jak spróbujesz 🙂