Sałatka ze szparagami i burratą

Grillowane szparagi, chrupiąca rzodkiewka i kremowa burrata to połączenie idealne. Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • kilkanaście zielonych szparagów
  • burrata
  • kilka rzodkiewek
  • 3 plasterki cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)
  • pół ząbka czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:

1. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końcówek. Smażymy na patelni grillowej (lub zwykłej) z odrobiną oliwy. Gdy szparagi lekko się przysmażą, przekładamy je na duży talerz.

2. Plasterki cytryny wrzucamy na tą sama patelnie i również grillujemy. W moździerzu ucieramy bazylię, miętę i czosnek z solą. Na koniec dolewamy oliwę.

3. Na gotowych szparagach układamy plasterki rzodkiewek i porwaną burratę. Całość polewamy pesto bazyliowo-miętowym oraz sokiem ze zgrillowanej cytryny. Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki.

Smacznego!

Sałatka ze szparagami i burratą
Sałatka ze szparagami i burratą

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz