Grillowane szparagi, chrupiąca rzodkiewka i kremowa burrata to połączenie idealne. Sprawdźcie sami!
Składniki:
- kilkanaście zielonych szparagów
- burrata
- kilka rzodkiewek
- 3 plasterki cytryny
- garść świeżej bazylii
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
- pół ząbka czosnku
- natka pietruszki
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
1. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końcówek. Smażymy na patelni grillowej (lub zwykłej) z odrobiną oliwy. Gdy szparagi lekko się przysmażą, przekładamy je na duży talerz.
2. Plasterki cytryny wrzucamy na tą sama patelnie i również grillujemy. W moździerzu ucieramy bazylię, miętę i czosnek z solą. Na koniec dolewamy oliwę.
3. Na gotowych szparagach układamy plasterki rzodkiewek i porwaną burratę. Całość polewamy pesto bazyliowo-miętowym oraz sokiem ze zgrillowanej cytryny. Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy