Sos serowy

Pyszny, kremowy ciągnący się sos serowy idealny na spotkania i przyjęcia. Możecie maczać w nim pieczywo, nachosy, warzywa, tortille. Pasuje też do makaronu i zapiekanek.

Składniki:

  • 250g sera cheddar
  • 80g sera bursztyn
  • 40g parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • chilli w płatkach lub pieprz cayenne
  • grissini lub nachosy

Przygotowanie:

  1. Ser cheddar kruszymy do miski. Ser bursztyn i parmezan ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
  2. W wysokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy mąkę i chwile smażymy (robimy zasmażkę).
  3. Do zasmażki dodajmy pół szklanki mleka i mieszamy rózgą kuchenną. Po chwili dodajmy sery i czekamy aż się rozpuszczą.
  4. Masę cały czas mieszamy rózgą do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, chilli lub pieprzem cayenne.
  6. Podajemy na ciepło z grissini lub nachosami.

Smacznego!

Sos-serowy
Sos-serowy

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz