Pyszny, kremowy ciągnący się sos serowy idealny na spotkania i przyjęcia. Możecie maczać w nim pieczywo, nachosy, warzywa, tortille. Pasuje też do makaronu i zapiekanek.
Składniki:
- 250g sera cheddar
- 80g sera bursztyn
- 40g parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- chilli w płatkach lub pieprz cayenne
- grissini lub nachosy
Przygotowanie:
- Ser cheddar kruszymy do miski. Ser bursztyn i parmezan ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
- W wysokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy mąkę i chwile smażymy (robimy zasmażkę).
- Do zasmażki dodajmy pół szklanki mleka i mieszamy rózgą kuchenną. Po chwili dodajmy sery i czekamy aż się rozpuszczą.
- Masę cały czas mieszamy rózgą do uzyskania kremowej konsystencji.
- Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, chilli lub pieprzem cayenne.
- Podajemy na ciepło z grissini lub nachosami.
Smacznego!
Brak komentarzy