Tortille zapiekane z cheddarem, salsą i awokado

Zapiekane tortille idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach lub podczas seansu filmowego.

Składniki (duża porcja):

  • dwa opakowania tortilla chips (u mnie po 125g)
  • 220g sera cheddar
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 limonka
  • 0,5 małej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Przygotowanie:

  1. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem w miseczce. Doprawimy sokiem z limonki i solą.
  2. Z pomidora pozbywamy się skórki i gniazd nasiennych. Kroimy go na małe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę.
  3. Salsę doprawiamy sokiem z połowy limonki, solą i pieprzem.
  4. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy na nią jedną paczkę tortilli. Posypujemy ją połową startego sera. Na pierwszą warstwę wsypujemy druga paczkę i posypujemy resztą sera.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut (ser musi się rozpuścić).
  8. Gotowe tortille podajemy z awokado, salsą oraz z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Zapiekane-tortille-cheddar-salsa
Zapiekane-tortille-cheddar-salsa

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz