Zapiekane tortille idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach lub podczas seansu filmowego.
Składniki (duża porcja):
- dwa opakowania tortilla chips (u mnie po 125g)
- 220g sera cheddar
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 limonka
- 0,5 małej cebuli czerwonej
- 2 łyżki śmietany
- sól
Przygotowanie:
- Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem w miseczce. Doprawimy sokiem z limonki i solą.
- Z pomidora pozbywamy się skórki i gniazd nasiennych. Kroimy go na małe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę.
- Salsę doprawiamy sokiem z połowy limonki, solą i pieprzem.
- Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy na nią jedną paczkę tortilli. Posypujemy ją połową startego sera. Na pierwszą warstwę wsypujemy druga paczkę i posypujemy resztą sera.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut (ser musi się rozpuścić).
- Gotowe tortille podajemy z awokado, salsą oraz z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy