Grzanki z boczkiem, grillowaną gruszką i serem pleśniowym

grzanki z boczkiem grillowana gruszka i serem pleśniowym zdjecie z boku zdjecie glowne

Po raz kolejny udało mi się połączyć smaki słony i słodki w jednym daniu. Grzanki z boczkiem, grillowaną gruszką i serem pleśniowym są wprost idealnym pomysłem na weekendowe śniadanie. Polecam wszystkim, nie tylko tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni 😉

 

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 1 gruszka
  • 8 plasterków boczku
  • ok. 100 g sera z niebieską pleśnią

Sos:

  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy

grzanki z boczkiem grillowaną gruszka i serem pleśniowym skladniki

 

Przygotowanie:

Plasterki boczku smażymy ,,na chrupko”. Na patelni grillowej najpierw podpiekamy kromki chleba a następnie grillujemy plasterki gruszki (0,5-1 cm grubości). Na każdej kromce układamy po 2 plasterki boczku, gruszkę, pokruszony drobno ser pleśniowy a całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem powstałym z połączenia wszystkich składników. Delektujemy się ciekawym smakiem np. w niedzielny poranek 😉 Smacznego!

grzanki z boczkiem grillowaną gruszka i serem pleśniowym plasterki gruszki przygotowanie

 

Ciekawostka

Gruszka:

  • jako jeden z nielicznych owoców zawierają jod i bor
  • pomagają zapobiegać rozwojowi nadciśnienia dzięki wysokiej zawartości potasu
  • mimo popularnej opinii gruszki nie należą do ciężkostrawnych owoców

grzanki z boczkiem grillowaną gruszka i serem pleśniowym na stole na talerzach

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz