Po raz kolejny udało mi się połączyć smaki słony i słodki w jednym daniu. Grzanki z boczkiem, grillowaną gruszką i serem pleśniowym są wprost idealnym pomysłem na weekendowe śniadanie. Polecam wszystkim, nie tylko tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni 😉
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 1 gruszka
- 8 plasterków boczku
- ok. 100 g sera z niebieską pleśnią
Sos:
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Plasterki boczku smażymy ,,na chrupko”. Na patelni grillowej najpierw podpiekamy kromki chleba a następnie grillujemy plasterki gruszki (0,5-1 cm grubości). Na każdej kromce układamy po 2 plasterki boczku, gruszkę, pokruszony drobno ser pleśniowy a całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem powstałym z połączenia wszystkich składników. Delektujemy się ciekawym smakiem np. w niedzielny poranek 😉 Smacznego!
Ciekawostka
Gruszka:
- jako jeden z nielicznych owoców zawierają jod i bor
- pomagają zapobiegać rozwojowi nadciśnienia dzięki wysokiej zawartości potasu
- mimo popularnej opinii gruszki nie należą do ciężkostrawnych owoców
Brak komentarzy