Zwykła zapiekanka w niezwykłym wydaniu. Oto przed Państwem… zapiekanka – nadziewanka 🙂
Składniki:
- pieczywo
- żółty ser
- suszone pomidory w oliwie
- oliwki
- wędlina (np. szynka sopocka)
Masło czosnkowo-pietruszkowe:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Bagietki nacinamy ukośnie i w powstałą dziurkę każdorazowo wkładamy: pół plasterka szynki, pół plasterka żółtego sera, suszone pomidory i oliwkę przekrojoną na pół. Całość polewamy masłem czosnkowym (do rozpuszczonego masła wyciskamy 2 ząbki czosnku i drobno posiekaną natkę pietruszki) i posypujemy drobno startym serem. Pieczemy ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Mimo, że zapiekanki są pyszne, nie rzucamy się na nie od razu po wyjęciu z piekarnika, bo grozi to poparzeniem 😛
Ciekawostka
Zapiekanki:
- jest to polska odmiana fast fooda
- powstały w latach 70. XX w.
Brak komentarzy