Cytrynowe risotto z groszkiem

To już kolejny przepis na pyszne risotto. Tym razem w wersji ze skórka cytrynową oraz groszkiem. Gdy jest sezon, możecie zamiast groszku dodać szparagi.

Składniki (porcja dla ok. 3 osób):

  • 300g ryżu arborio
  • 0,5 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • 80g mrożonego groszku
  • 80g sera parmezan, grana padano lub bursztyn
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy na patelnię ryż, podsmażamy chwilę, następnie wlewamy wino.
  3. Czekamy, aż alkohol odparuje, zmniejszamy ogień i wlewamy do ryżu 3/4 szklanki ciepłego bulionu.
  4. Mieszamy od czasu do czasu, a gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję.
  5. Proces ten powtarzamy do momentu, aż ryż ugotowany będzie al dente (nie musicie wykorzystywać całego bulionu).
  6. Pod koniec dodajemy do ryżu groszek oraz skórkę z cytryny.
  7. Risotto zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego masło oraz ser.
  8. Mieszamy dokładnie i nakładamy na głębokie talerze.

Smacznego!

Cytrynowe-risotto-z-groszkiem
Cytrynowe-risotto-z-groszkiem

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz