To już kolejny przepis na pyszne risotto. Tym razem w wersji ze skórka cytrynową oraz groszkiem. Gdy jest sezon, możecie zamiast groszku dodać szparagi.
Składniki (porcja dla ok. 3 osób):
- 300g ryżu arborio
- 0,5 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
- ok. 800 ml bulionu warzywnego
- 80g mrożonego groszku
- 80g sera parmezan, grana padano lub bursztyn
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli wsypujemy na patelnię ryż, podsmażamy chwilę, następnie wlewamy wino.
- Czekamy, aż alkohol odparuje, zmniejszamy ogień i wlewamy do ryżu 3/4 szklanki ciepłego bulionu.
- Mieszamy od czasu do czasu, a gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję.
- Proces ten powtarzamy do momentu, aż ryż ugotowany będzie al dente (nie musicie wykorzystywać całego bulionu).
- Pod koniec dodajemy do ryżu groszek oraz skórkę z cytryny.
- Risotto zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego masło oraz ser.
- Mieszamy dokładnie i nakładamy na głębokie talerze.
Smacznego!
Brak komentarzy