To śniadanie gości u mnie na stole przynajmniej raz w tygodniu. Uwielbiam połączenie jajek, ostrego sosu i sałaty odprawionej słodko-kwaśnym dressingiem. Spróbujecie koniecznie.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4 jajka
- ok. 80g mix sałat
- pół ogórka
- 1 mała papryczka chilli
- kilka suszonych pomidorów
- 1 cebula czerwona
- kawałek parmezanu lub innego twardego sera
- 2-4 łyżki sosu sambal oelek
- bagietka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Dressing do sałaty:
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 3-4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i olej. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i cebulę.
- Mieszamy i po chwili wbijamy jajka.
- Solimy i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- W międzyczasie na talerz wykładamy umytą sałatę i pokrojonego w półplasterki ogórka.
- Sałatę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem, posypujemy pokrojoną papryczką chilli oraz płatkami z parmezanu.
- Gotowe jajka przekładamy na talerz obok sałaty i polewamy sosem sambal. Podajemy z chrupiącą bagietką.
Smacznego!


Brak komentarzy