Ostatnio przedstawiałam Wam pomysł na idealne na obiad tortille w stylu meksykańskim. Dzisiaj pozostajemy w tym samym kraju, ale przyszła pora na meksykańskie śniadanie z patelni. Przygotujcie wszystkie składniki, dużą patelnię i do dzieła 🙂
Składniki:
- ok. 14 pieczarek
- 1 puszka białej fasoli
- 3 jajka
- 1 duży pomidor
- pęczek szczypiorku
- 4 tortille
- sól i pieprz
- papryka wędzona
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki i przyprawiamy je solą oraz pieprzem. Gdy się zarumienią, rozgarniamy pieczarki na boki patelni i dodajemy pomidory pokrojone w plastry i smażymy przez chwilę. Następnie dorzucamy fasolę i odrobinę wędzonej papryki. Całość zostawiamy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec delikatnie wbijamy na patelnię jajka, które przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. Tuż przed podaniem posypujemy danie szczypiorkiem i podajemy z podpieczonymi w piekarniku tortillami. Zdejmujemy z głowy sombrero i zasiadamy do śniadania 😉
Ciekawostka
Pieczarki:
- zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę D
- są źródłem kwasu foliowego
- można jeść je na surowo, marynowane, duszone lub smażone
Brak komentarzy