Meksykańskie śniadanie z patelni

meksykanskie sniadanie z patelni na talerzu

Ostatnio przedstawiałam Wam pomysł na idealne na obiad tortille w stylu meksykańskim. Dzisiaj pozostajemy w tym samym kraju, ale przyszła pora na meksykańskie śniadanie z patelni. Przygotujcie wszystkie składniki, dużą patelnię i do dzieła 🙂

 

Składniki:

  • ok. 14 pieczarek
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 1 duży pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 4 tortille
  • sól i pieprz
  • papryka wędzona
  • 2 łyżki oliwy

meksykanskie sniadanie z patelni skladniki

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki i przyprawiamy je solą oraz pieprzem. Gdy się zarumienią, rozgarniamy pieczarki na boki patelni i dodajemy pomidory pokrojone w plastry i smażymy przez chwilę. Następnie dorzucamy fasolę i odrobinę wędzonej papryki. Całość zostawiamy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec delikatnie wbijamy na patelnię jajka, które przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. Tuż przed podaniem posypujemy danie szczypiorkiem i podajemy z podpieczonymi w piekarniku tortillami. Zdejmujemy z głowy sombrero i zasiadamy do śniadania 😉

meksykanskie sniadanie z patelni przygotowanie pokrojone pomidory

 

Ciekawostka

Pieczarki:

  • zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę D
  • są źródłem kwasu foliowego
  • można jeść je na surowo, marynowane, duszone lub smażone

meksykanskie sniadanie z patelni widok na patelni

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz