Pierś z kurczaka z jabłkiem i żurawiną

piers z kurczka z jablkiem i zurawina

Jeżeli lubicie połączenie owoców i mięsa, to przepis na pierś z kurczaka z jabłkiem i żurawiną na pewno Wam się spodoba. Smaczny i łatwy obiad, szybki w przygotowaniu.

 

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • pierś z kurczaka 500 g
  • 2-3 jabłka
  • żurawina w słoiczku
  • przyprawa do kurczaka (ok. 2 łyżki)
  • masło (ok. 100g)
  • pieprz
  • sałata masłowa

Purée ziemniaczane:

  • 2kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • cebula dymka
  • śmietanka 30% (ok. 100 g)
  • gałka muszkatołowa

Winegret:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka żurawiny
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól i pieprz

piers z kurczka z jablkiem i zurawina

 

Przygotowanie piersi z kurczaka z jabłkiem i żurawiną:

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na 8 większych kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą i odstawiamy na ok. 15 min. Szykujemy 4 duże kwadraty z foli aluminiowej. Układamy na każdym 2 kawałki kurczaka, łyżkę masła, łyżkę żurawiny i kilka plasterków jabłka. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Paczuszki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 20-30 min.

Ostrożnie rozpakowujemy paczuszki i układamy na talerzu razem z purée i sałatą polaną wcześniej przygotowanym winegretem.

piers z kurczaka z jablkiem i zurawina paczuszki

Jak przygotować purée:

Ugotowane ziemniaki ubijamy z masłem. Dodajemy ok. 100 g śmietanki, cebulę dymkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

 

Ciekawostki:

Jabłka:

  • najpopularniejszy owoc w Polsce
  • znane jest ponad 10 000 odmian
  • zawierają dużo witamin, minerałów, węglowodanów i błonnika
  • średniej wielkości jabłko zawiera ok. 80 kcal
  • jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy i mięśniowy oraz poprawiają pracę wątroby

piers z kurczka z jablkiem i zurawina jablko

Palce lizać 🙂

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz