Jeżeli lubicie połączenie owoców i mięsa, to przepis na pierś z kurczaka z jabłkiem i żurawiną na pewno Wam się spodoba. Smaczny i łatwy obiad, szybki w przygotowaniu.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- pierś z kurczaka 500 g
- 2-3 jabłka
- żurawina w słoiczku
- przyprawa do kurczaka (ok. 2 łyżki)
- masło (ok. 100g)
- pieprz
- sałata masłowa
Purée ziemniaczane:
- 2kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- cebula dymka
- śmietanka 30% (ok. 100 g)
- gałka muszkatołowa
Winegret:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka żurawiny
- sok z 0,5 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie piersi z kurczaka z jabłkiem i żurawiną:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na 8 większych kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą i odstawiamy na ok. 15 min. Szykujemy 4 duże kwadraty z foli aluminiowej. Układamy na każdym 2 kawałki kurczaka, łyżkę masła, łyżkę żurawiny i kilka plasterków jabłka. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Paczuszki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 20-30 min.
Ostrożnie rozpakowujemy paczuszki i układamy na talerzu razem z purée i sałatą polaną wcześniej przygotowanym winegretem.
Jak przygotować purée:
Ugotowane ziemniaki ubijamy z masłem. Dodajemy ok. 100 g śmietanki, cebulę dymkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciekawostki:
Jabłka:
- najpopularniejszy owoc w Polsce
- znane jest ponad 10 000 odmian
- zawierają dużo witamin, minerałów, węglowodanów i błonnika
- średniej wielkości jabłko zawiera ok. 80 kcal
- jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy i mięśniowy oraz poprawiają pracę wątroby
Palce lizać 🙂
Brak komentarzy